Bursa Nilüfer İlçemizi Tanıyalım




Nilüfer’i tanımak için öncelikle ilçenin bulunduğu Bursa’nın önemini vurgulamak gerekmektedir. Yeşiliyle, dinmeksizin akan çeşmeleriyle meşhur Bursa için şiirler yazılmış, destanlar koşulmuştur. Bursa sevdasıyla tanınan ünlü edebiyatçımız Ahmet Hamdi Tanpınar’a neden Bursa’yı bu kadar çok seviyorsunuz diye sormuşlar. Tanpınar “Onda kendimizi gördüğüm için.” diye yanıt vermiş. Tanpınar’ın Bursa sevgisini en iyi şekilde gördüğümüz eseri Bursa’da Zaman adlı şiiridir. Yine Türk edebiyatının ve sanatının ölümsüz isimlerinden Karacaoğlan Bursa sevgisini “Kokar menevşesi, gülü Bursa’nın!” sözleriyle ortaya koyar. Tarih boyunca göçler almış olan Bursa ili dün olduğu gibi bu günde Türk toprağının değişilmez bir parçası konumundadır. Nitekim Bursa Yunan işgaline uğradığı zaman TBMM kürsüsü kara bir örtüyle işgalden kurtulacağı güne kadar örtülmüştür. Bugün nüfus ve gelişmişlik bakımından İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerin ardından dördüncü sırada yer almaktadır.

İşte bu denli önemli bir konuma sahip olan Bursa ilimizin son yıllarda en hızlı kentleşmeyi kaydeden ilçesidir Nilüfer. İlçe olarak tarih sahnesindeki yerini 1987 yılında almıştır. İl sınırlarının tam ortasında bulunan Nilüfer’in bugünkü nüfusu 365 000 civarındadır. Bu nüfusun 324 000’i ilçe merkezinde, 41 000’i ise köy ve kasabalarda ikamet etmektedir. İlçenin ne denli hızlı büyüdüğünü görmek için bundan on yıl önceki nüfusuna bakmak kâfidir. Zira nüfusu 90’lı yılların sonlarında 170 000 civarında idi. Rakım olarak ortalama 125 metre civarında olan Nilüfer’de bulunduğu bölgenin iklim tipi olan ılıman Marmara iklimi görülür. Ayrıca Marmara’da yerleşik hayata geçen ilk insanların yaşadığı yer bugün Nilüfer ilçesi sınırlarında bulunan Akçalar’dır. İsmini içinden geçen Nilüfer çayından alır. Bu çaya adını veren ise Orhan Gazi’nin hanımlarından Nilüfer Hatun’dur. Nilüfer Osmangazi, Orhaneli, Mustafakemalpaşa, Karacabey ve Mudanya ilçeleri ile çevrelenmiştir.

Nilüfer ilçesi 25 merkez mahalleden oluşmaktadır. Bunlar sırasıyla AhmetYesevi, Alaaddinbey, Altınşehir, Ataevler, Balat, Barış, Beşevler, Cumhuriyet, Çamlıca, Demirci, Ertuğrul, Esentepe, Fethiye, Gümüştepe, Işıktepe, İhsaniye, Karaman, Konak, Kültür, Minareliçavuş, Odunluk, Özlüce, Üçevler, Ürünlü ve Yüzüncü Yıl’dır. Yine ilçenin Çalı, Akçalar, Görükle, Hasanağa, Kayapa ve Gölyazı olmak üzere 6 tane beldesi ve Yaylacık, Yolçatı, Badırga, Doğanköy, Dağyenice, Atlas, Kadriye, Üçpınar, İnegazi, Tahtalı, Başköy, Karacaoba, Çatalağıl, Çaylı, Konaklı, Büyükbalıklı, Gökçe, İrfaniye, Unçukuru, Fadıllı, Ayvaköy, Güngören, Korubaşı, Maksempınar ve Kuruçeşme adında 25 köyü bulunmaktadır. İlçenin yönetimi bugün belediye başkanımız Mustafa Bozbay ve kaymakamımız Ekrem Çalık’a emanettir.

Ekonomik bağlamda ele alındığında Bursa nüfusunun %80’ine istihdam olanağı yaratan Nilüfer’in Türk ekonomisine katkısı yadsınamayacak derecede büyüktür. Örneğin Oyak Renault, Bosch, Sifaş, Bisaş, Filament, Besaş, Coşkunöz, Polylen, SKT, Gemsat gibi önemli sanayi kuruluşların fabrikaları bu böl­gededir. Hızlı kentleşen ve dev bir sanayiye sahip olan Nilüfer’de tarımda ekonominin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Elma, üzüm, şeftali, armut, kiraz ve bunlar gibi birçok meyvesi Türkiye çapında nam salmıştır. Kentin hızlı kentleşmesi karşısında çıkabilecek çevre sorunlarını engellemek için özel önlemler alınmış ve kent doğayla iç içe, yeşilini koruyan bir yapı üzerine kurulmuştur. Belediyenin organize ettiği sayısız çocuk parkının yanı sıra yeşilin yaşatıldığı birçok mesire yeri ve park alanı mevcuttur. İlçe sınırları içerisinde birçok ünlü marka mağaza bulunmaktadır. Bunlara örnek vermek gerekirse Nilüfer Metro Grossmarket, Carrefoursa, Magazin Outlet Center, Arena Alışveriş Merkezi, Nilpark Alışveriş Merkezi ve Bauhaus şeklinde sıralayabiliriz.

Bugün böyle bir ilçeye yerleşmek istesek aklımıza ilk gelecek şey eğitim kurumları olacaktır. Zira toplum olarak aile yapımızın en önemli parçasını oluşturan çocuklarımızın geleceği her zaman bizler için birinci planda yer alır. Nilüfer’de 14’ü özel toplam 18 anaokulu, 15’i özel toplam 63 ilköğretim okulu, 13’u özel toplam 28 lise ve engelli çocuklarımızın eğitim imkânlarını sağlamak üzere kurulan 6 özel eğitim kurumu bulunmaktadır. Köy ve beldelerdeki 20 ilköğretim okulu ile birlikte toplam 109 eğitim kurumunun bulunduğu Nilüfer’de yaklaşık 2500 öğretmen görev yapmaktadır. Ayrıca Uludağ Üniversitesi merkez yerleşkesi de Nilüfer ilçesinde bulunmaktadır. İlçe sınırları içerisinde ortalama 40 bin kitap kapasiteli çeşitli kütüphaneler halka ve özellikle öğrencilerimize hizmet vermektedir.

İlçede halka sağlık hizmetleri sunan kuruluşları ise şöyle sıralayabiliriz: Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Özel Acıbadem Hastanesi, Özel Bursa Anadolu Hastanesi, Ren-Tıp İhsaniye Tıp Merkezi, Özel Nilüfer Polikliniği, Özel Esentepe Tıp Merkezi.

Resim, heykel, tiyatro, fotoğraf, takı tasarımı, ahşap boyama, mum ve sabun yapımı, ebru, mozaik gibi alanlarda Nilüfer Belediyesi Konak Kültürevi’nde eğitimler verilmektedir. Ayrıca çeşitli konser, sergi, tiyatro, sinema, söyleşi, dinleti gibi etkinliklerde yine bu kurum bünyesinde organize edilmektedir. İlçe bünyesinde Türk Halk Müziği Korosu, Türk Sanat Müziği Korosu, Çoksesli Koro, Oda Orkestrası ve Çocuk Korosu, Halk Dansları Topluluğu ve bir Bale Topluluğu da çalışmalarını sürdürmektedir.

Nilüfer tarihi eserler bağlamında da zengin bir coğrafyada yer almaktadır. Gölyazı, Çakır Höyüğü, Gümüştepe, Aktoprak Açık Hava Müzesi, Panteleiman Kilisesi ve Apollon Tapınağı’da ziyaret edilmesi gereken yerlerden bazılarıdır.

Toplumun sporla iç içe yaşaması gerektiği felsefesini benimseyen ilçemizde çeşitli spor organizasyonları ve festivaller düzenlenmektedir. Uluslar arası Nilüfer Spor Şenliği ve Çalı Yağlı Güreşleri bunlardan bazılarıdır. Tüm bunlara ek olarak Türkiye’nin en büyük karting pisti, model araba pisti, Osman Gazi Hipodromu, paintball ve petank sahası, Buz Park ve mini golf sahası ilçe halkı ve Bursa’da yaşayan insanların tamamına hizmet veren diğer sportif yerlerdir.

Referanslar:

Eğitek 2008 – Bursa Belgeseli
www.nilufer.bel.tr


Diğer makaleler

Kiracıyı Nasıl Çıkarabilirim?

Kiracıyı Nasıl Çıkarabilirim?