Emlak Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

emlak-alirken-dikkat-edilmesi-gerekli-hususlar

Bilim adamlarının evren sürekli genişleyen bir balon gibidir benzetmesini gayrimenkul ve emlak sektörü için de kullanmak çokta alakasız olmasa gerek. Sadece Türkiye’de değil tüm dünya genelinde geçerli bir yargı oldu bu artık. Ancak biz meseleyi kendi boyutumuzda ele alacağız ve Türkiye’de emlak sektörü ile emlak alırken dikkat edilmesi gereken noktalara değineceğiz. Özellikle milenyum diye adlandırılan 2000’li yılların ardından patlak veren ekonomik krizlerden sırasıyla uzaklaşmamız doğrultusunda gayrimenkul ve emlak sektöründe çok geniş yelpazede bir ilerleme ve hızla büyüme gözlenmiştir. Bu büyüme o denli olmuştur ki Türkiye’deki emlak yatırımcıları kendilerinin dahi tahmin edemeyeceği noktalara konutlar inşa etmiş ve satışa sunmuşlardır. Öncelikle altı çizilmesi gereken nokta, konut bazında ele alındığı zaman emlak sektöründeki bu hızlı büyümenin temel sebeplerinden biri hızlı nüfus artışının doğurduğu konut ihtiyacı olduğudur. Pazar o denli ilerlemiştir ki bireysel bazda piyasayı yorumlamak eskiye nazaran daha zor bir noktaya ulaşmıştır.

Hepimiz gayrimenkul, emlak sahibi olmak isteriz. Zira bu noktada karşımıza çeşitli seçeneklerde çıkıyor. Örneğin yatırım için veya çocuklarımız için bitmiş bir konut alabiliriz ya da henüz proje aşamasında olan bir konut alabiliriz. Peki, bu denli gelişmiş olan bir emlak dünyasında emlak alırken geri dönüşümü olmayan yanlışlar yapmaktan kaçınmak için neler yapabiliriz? Bu soruyu farklı başlıklar altında ele alarak sizler için yanıtlamaya çalıştık. Temel olarak bilinmesi gereken alınan konutun hangi niyetle alındığıdır. Aldığınız konutta oturmak mı istiyorsunuz ya da aldığınız yeri siz kendi iş yeriniz olarak mı kullanacaksınız yoksa tamamen yatırım amaçlı bir satın alma mı bu?

Emlak Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

1. Gayrimenkulun Konumu

Gayrimenkulun Yeri ve KonumuAlacağınız gayrimenkulün konumu önem listesinde ilk sırada gelmelidir. Zira aldığınız evin nasıl bir çevrede olmasını arzuluyorsunuz ilk önce bunu belirlemelisiniz. Örneğin okula, hastaneye, postaneye, iş yerinize, sinemaya vs. yerlere yakın olmasını istiyor olabilirsiniz. Bu koşullarda seçim alanınızın daha çok şehir merkezi ve çevresi olacağı açıktır. Merkezi yerlerde genelde fiyatlar dış kesimlere nazaran biraz daha yüksektir. Ancak sosyal imkânlara erişim açısından olanakları daha uygundur. Diyelim bölgenizi tespit ettiniz. Evin bulunduğu mahalle, sokak acil durumlarda ulaşımı zor bir yapıya mı sahip yoksa gayet ferah bir yer mi? Çevre düzenlemesi nasıl? Binanın kendisine ait alanları (park, bahçe vs.) var mı? Mahalle ya da sokaktaki trafik nasıl? Gürültü kirliliği var mı? Gündelik ve aylık ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir alışveriş merkezi mevcut mu? Bu ve benzeri sorularla konum olarak kendimize en uygun yeri seçebiliriz.

2. Bina Nitelikleri

Gayrimenkul alırken dikkat edilmesi gereken hususlardan biride binanın kendi nitelikleridir. Örneğin sosyal bir aile yapınızın olduğunu varsayalım. Eşiniz dostunuz zaman zaman ziyarete gelir ve yatıya kalırlar. Dairenin bu tarz aile yapısına uygun nitelikleri var mı? Misafir odası yemek odası bu tür ziyaretler için uygun mu? Birde unutmadan geçmemek lazım gelecekte aileye yeni bireylerin katılma ihtimalini de göz önünde bulundurmak gerekir. Yani konut bakarken sadece bugününüzle ele almayın, gelecekteki planlarınız doğrultusunda ele alın. Isı ve yalıtım artık her gayrimenkul alıcısının önem gösterdiği noktalar. Alacağınız binanın cam ve balkon özelliklerine de önem göstermeniz özellikle mevsimlik dönemlerinde rahat rahat faydalanmanızı sağlayacaktır.

3. Hukuksal Yönler

Tapunun tek kişi üzerine mi yoksa ortaklı bir tapumu olduğuna dikkat etmek gerekir. Çünkü hukuksal olarak bu iki türde ortaya çıkabilecek çeşitli farklı durumlar söz konusudur. Ortaklı bir tapu sisteminde herkesin payı çeşitli hisseler olarak gösterilir, satın alacağınız yer arsa hissesi olarak gözüküyorsa, kat mülkiyeti elde etmeyi engelleyen bir durum söz konusu olabilir. Ayrıca iskânsız olma ihtimalide vardır. Örneğin satın alma işlemini konut kredisiyle yapmayı planlıyorsanız konut kredisi kat mülkiyeti veya kat irtifakı olan konutlar için verilir. Kat mülkiyeti ve kat irtifakı olmayan yapılara bankalar konut kredisi vermez. Tabi birde satın alınan konut içerisinde kiracı olma ihtimalide söz konusu. Bu durumda imzalanan kira kontratını okumak gerekir. Görüldüğü gibi satın alma aşamasına gelmeden epeyce bir incelemek, araştırma yapmak gerekmektedir.

4. Ekonomik Koşullar

Tüm bu aşamaların yanı sıra satın alacağınız gayrimenkulün nitelikleri doğrultusunda bulunduğu bölgeye ve diğer bölgelere kıyasla fiyatının değerlendirilmesi gerekir. İlerde satma ihtimalinizi de göz önünde bulundurarak konut kredisine uygun bir yer almak akıllıca olacaktır. Zira gelecekteki alıcılarınız ihtimaldir ki konut kredisi kullanarak satın almak isteyeceklerdir. Bu detayların yanı sıra evin herhangi bir maddi harcamaya ihtiyaç duyulacak eksikliği var mı? Örneğin ödenmemiş elektrik ya da su borçları, aidat borçları olabilir. Dahası doğalgazlı bir binadır ama doğalgaz sistemi (petekler, kombi vs.) eve kurulmamıştır. Keyfi yenilemeleriniz dışında zorunlu tadilattan doğabilecek ekonomik harcamalar söz konusu olabilir. Tüm bunları tek tek incelemeniz ve gayrimenkulün size uygunluğunu araştırmanız gerekmektedir.

Tüm bu çetrefilli süreçlerin ardından satın alıp almama kararını vermek gerekmektedir. Bireysel olarak bu süreçleri kontrol altında tutmaya çalışırken birçok ayrıntıyı gözden kaçırmak mümkündür. Bu noktada gayrimenkul danışmanlarından yardım almak en akıllıca seçenektir. Zira işlerinde profesyonel olmaları, benzer süreçleri defalarca yaşamış olmaları onları normal bireylere göre çok daha iyi bir konut ve emlak gözlemcisi yapar. Özellikle hukuki değerlendirmeler konusunda bir alıcının ihtiyacı olacak her türlü bilgi ve donanıma sahip oldukları için sizleri doğru mekan ve doğru konuta yönlendireceklerdir.

KONUT ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK 6 HUSUS

1. Öncelikle konutun bulunduğu bölgeyi inceleyin; çevresinde okul, hastahane, alışveriş merkezi var mı? Ulaşım sorunu var mı?

2. Alacağınız konutun Emsallerini inceleyin. Bölgede m2 si ne kadar? Konuta
doğru fiyat verilmiş mi? Bölgedeki en ayakın emlakçılara sorun.

3. Tapuda ve Beledi ye imar müdürlüğünde konutun resmi kayıtlarını
inceleyin

4. Tapuda; konut üzerinde haciz, ipotek, kişilere ve kurumlara borç var
mı,? Tapudan konutun resmi kayıt belgesi olan TAKYİDAT belgesini isteyin,
veya üzerinde herhangi bir şey var mı, temiz mi diye sorun.

5. Belediye İmar Müdürlüğünden, ruhsat ve yapı kullanım belgesini
sorun. Tapuda konutun yaşını ve m2 sini göremezsiniz ancak bu istemiş
olduğunuz belgelerde görebilirsiniz. Ruhsat tarihi konutun aynı zamanda yaşını
gösterir.

6. Konut yapımı projeye uygun mu? Projeye uygun değilse ileride yapı kullanım
belgesi alamazsınız.

Biz Bursa Gayrimenkul danışmanı olarak size bu konularda yardımcı olabiliriz.


Diğer makaleler

Kiracıyı Nasıl Çıkarabilirim?

Kiracıyı Nasıl Çıkarabilirim?